Svenska fotbollsligor

Här i Sverige är det Allsvenskan som är den ledande ligan inom fotboll för herrar, och det är där de allra bästa lagen spelar. Här spelar för nuvarande lag som exempelvis IFK Göteborg, Malmö FF, AIK med flera. För att ta sig hit gäller det att man placerar sig som de två bästa lagen i den näst högsta divisionen vilken kallas för Superettan. Då får de två lagen automatiskt varsin plats i Allsvenskan under nästa säsong eftersom de som hamnar under linjen i den allsvenska tabellen petas ner till Superettan. Vissa lag byter plats till och från och hamnar över eller under denna kritiska gräns.

I Superettan spelar 16 stycken lag från hela landet. Under varje säsong får lagen spela hela 30 matcher eftersom de skall möta varandra två gånger både under borta- och hemmamatch. De lyckliga två vinnarna av säsongen kommer att få spela i Allsvenskan nästa säsong, medan den tredje bästa kommer att få spela en match mot den tredje sämsta i Allsvenskan om vilket lag det är som skall ha sin plats i Allsvenskan.

Superettan har endast varit den näst högsta fotbollsdivisionen när det gäller herrar sedan år 2000 här i Sverige. För nuvarande spelar där lag som exempelvis Örgryte IS, GAIS, Trelleborgs FF med flera.