Nordens framgångar på fotbollsplanen

Europa League är platsen där man kan se några av Europas främsta klubblag göra upp mot varandra. Oftast är det klubbar från de riktigt stora nationerna som man ser mest av, men detta betyder inte att lag ifrån andra nationer inte deltar. Till exempel finns återkommande klubbar ifrån våra grannländer med och gör upp om de europeiska titlarna.

Samtliga länder i Europa rankas varje år, där alla nationer har minst en plats till Champions League, där platsen på rankingen avgör såväl antalet lag samt i vilket steg som lagen kliver in i turneringen. De högst rankade lagen har utöver detta direktplatser till Europa League, dit lag som slås ut ur Champions League även kan få möjligheten att fortsätta spela.

I den nuvarande rankingen av Europas fotbollsnationer placerar sig Danmark högst av de nordiska länderna och man är även det enda laget som har direktplatser i Europa League. Landets trettondeplats ger en direktplats till Europa Leagues tredje kvalomgång, som går till det lag som vinner den danska cupen. Utöver detta har landet två platser i Champions League, där lagen när de blir utslagna kan få möjligheten att spela vidare i Europa League istället. Resterande nationer i Norden – Sverige, Norge, Finland och Island – har endast en plats i Champions League att tillgå.

Sverige är i sin tur det enda nordiska landet som lyckats ta sig hela vägen till en final i Europa League. Såväl 1982 och 1987 stod IFK Göteborg högst upp på pallen efter att de besegrat tyska Hamburger SV med 4-0 samt skotska Dundee United med 2-1 i kampen om titeln.

Nordens nationer i landslagssammanhang

Av de nordiska länderna har fyra någon gång lyckats avancera till världsmästerskapet. Sverige är det lag som lyckats bäst med sitt silver från 1958, samtidigt som Danmark och Norge lyckats ta sig till kvartsfinal respektive åttondelsfinal. Island har endast medverkat i ett världsmästerskap, 2018, och då tog redan slut redan efter de tre gruppspelsmatcherna. Finland är på så sätt det enda laget som aldrig tagit sig till VM, men förhoppningsvis kan vi få se dem i turneringen inom en snar framtid.

Detsamma gäller för Europamästerskapet, dit inte Finland heller lyckats kvalificera sig. Här har istället Danmark lyckats bäst och har ett guld i bagaget från 1992. Sverige har i sin tur ett delat brons från samma upplaga, samtidigt som Island lyckades avancera till kvartsfinal i sitt hittills enda EM (2016). Också Norge har lyckats ta en plats i ett tidigare EM och där tog resan stopp i gruppspelet.