Mer om Champions League

Den prestigefyllda Uefa Champions League är en årlig fotbollsturnering som spelas av Europas allra bästa fotbollslag. Från det att turneringarna startade 1955 har de varit avsedda endast för de absoluta mästarlagen men 1997/1998 ändrade UEFA regelverket. Numer kan även de högst rankade högstadivisionerna i Europa grundat på föregående års cupresultat delta i turneringen med andra-, tredje- och fjärdeplacerade lag. Matcherna spelas enligt hemma- och bortaformatet och slutspelet förläggs till en för lagen neutral arena.

Länder som inte kvalificerat sig till den högsta rankingen kan med sina högstadivisioners bästa lag kvalificera till Europa League genom att spela upp till tre stycken kvalificeringsmatcher.

Det lag som har flest titlar i Uefa Champions League är Real Madrid med 12 titlar. Till lägre rankade länders lag hör bland annat Sverige och Norge.

Uefa Champions League hette från starten 1955/1956 ”Europacupen för mästarlag” men namnet ändrades 1992/1993. Under 2001/2002 organiserade Uefa det första Uefa Women’s Champions League och till skillnad från herrligan har Svenska och Tyska damlag dominerat spelet sedan starten. Turneringen namnändrades från Uefa Women’s Cup till nuvarande benämning under säsongen 2009/2010 då även spelreglerna ändrades för att kvalificera serietvåorna i de åtta högst rankade länderna. Lagen i Uefa Women’s Champions League kvalar in och lagen lottas och matcherna spelas i 16 delfinaler i hemma/bortamöten och finalen spelas på neutral mark.