Internationell ishockey

Det är inte bara inom fotboll som europeiska klubblag ställs mot varandra. Detta sker även på hockeyrinken och då i den internationella klubbturneringen Champions Hockey League. Turneringen kom till säsongen 2014 tillbaka efter ett par års uppehåll och inkluderar 48 lag från minst 8 olika ligor. Bakom turneringen står det internationella hockeyförbundet tillsammans med 26 klubblag, som alla på grund av sitt starka engagemang har direktplatser i turneringen varje år. Dessutom har de nationella förbunden EBEL, Czech Extraliga, Liiga, DEL, NLA och svenska SHL, som alla är med och driver turneringen två ytterligare platser som de ger till lagen som vinner respektive grundserie och liga.

Turneringen pågår mellan augusti och februari, där det hela inleds med att lagen delades in i 16 grupper om tre, där alla lagen möter varandra på både hemma- och bortaplan. De två bästa lagen från vardera grupp går sedan vidare till play-off matcherna där lagen via ytterligare dubbelmöten halveras, för att sedan spela klassiskt slutspel med sextondelsfinaler, kvartsfinaler och semifinaler som alla består utav dubbelmöten. När det slutligen är två lag kvar möts dessa i den stora finalen, där man under sextio intensiva minuter gör upp om vilken ishockeyklubb som är den bästa i Europa. Under de säsonger som ligan har spelats har det hittills blivit svenska vinnare varje gång och både Frölunda HC och Luleå Hockey har fått ta emot titeln.

Världsmästerskapet i ishockey
Det finns även en annan plats där lag från olika nationer har chansen att möta varandra. Då handlar det dock om landslag istället för klubblag och det hela sker i det internationella världsmästerskapet som spelas en gång om året. Här deltar lag från hela världen, men främst domineras laglistorna av europeiska och nordamerikanska lag. Att ta hem en vinst i denna turnering är ett otroligt stort mål för de flesta lag och enskilda spelare, där det endast är ett OS-guld som anses mer värt. När hockey VM 2019 gästar Slovakien så kommer Sverige vara ett utav de deltagande länderna, vilket man varit näst intill samtliga år sedan turneringens start. Detta har resulterat i mängder utav medaljer och stora matcher som har följts med spänning utav hela svenska folket.