Fotbollshistoria

Det är oklart vart fotbollen uppfanns eller vart den kom ifrån. Många påstår att det var England som uppfann sporten. Arkeologer har däremot hittat tecken som tyder på att fotboll spelades i Kina 300-talet före Kristus. Sporten de hittade spelades i två lag, med två mål som var nät uppspända mellan bambustänger. Bollen de använde var fylld med fjädrar och gjord i läder. Fotboll förbjöds även i Frankrike under 1300-talet vilket visar att spelet fanns även där, det finns även fynd om fotbollen från Italien, dock utan mål istället gällde det att få bollen över motståndarens linje.

England, som sägs vara uppfinnaren av fotbollen, förbjöd även dem sporten samtidigt som Frankrike. Den dåvarande kungen Edvard III tyckte att befolkningen istället skulle utöva bågskytte. På så vis blev fotbollen något som spelades på gaturna bland de lägre klasserna.

Från 1300-talet tog det sedan flera hundra år för sporten att bli erkänd. Inte förrän i början av 1800-talet började sporten spelas på allvar. Engelska skolor hade fotboll som eleverna kunde spela. Sporten var älskad och 1863 skapades fotbollsförbundet Football Association. Först var fotbollen en blandning mellan sporten som vi känner den idag och rugby, men 1871 bröt sig de som gillade rugby mer loss från Football Association och skapade istället Rugby Union. När båda spelen fått sin egna distinkta stil och riktning startades FA-cupen. Sedan dess har fotbollen fortsatt att utvecklas till vart den är idag.

Den första landskampen spelades 1872 mellan Skottland och England. Matchen avslutades 0-0. Däremot så vann Wanderers FC med 1-9 i världens första FA-cupfinal mot Royal Engineers.

I början av 1900-talet spred sig sedan fotbollen världen över. Det fanns inget land som inte spelade fotboll längre. Och Kina, som enligt arkeologerna ska ha spelat det långt innan resten av världen, spelade det ännu mer. Under resten av 1900-talet ägnade sig sporten åt att växa drastiskt. Populariteten mötte aldrig något tak. En undersökning genomförd av FIFA 2001 säger att över 240 miljoner människor från mer än 200 länder spelar fotboll regelbundet. Fotboll är även sporten som har störst TV-publik i hela världen.

I Sverige är det många som är stolta fotbollfans och åker världen runt för att se sina favoritlag spela. Många barn idag drömmer även om att bli fotbollsproffs när de blir stora.