Europeisk damfotboll

I Europa är fotboll en mycket populär sport. Även på damsidan finns det en mängd duktiga lag, men dessvärre finns det ingen Europa League för dessa. Istället får damernas klubblag spela mot varandra i andra sammanhang. Här får du en liten inblick i vilka stora ligor och turneringar som finns för den europeiska damfotbollen.

Champions League
Turneringen Champions League känner nog de flesta till sedan tidigare och denna liga finns sedan 2009 även för damer. Dock har turneringen i sig funnits sedan 2001, men då gick den under namnet UEFA Women’s Cup. Tävlingen pågår från augusti till maj och inkluderar vinnarna av varje deltagande lands egna damfotbollsliga, vilket i Sveriges fall är Damallsvenskan. Den svenska klubb som haft störst framgångar är Umeå IK, som spelat i fem finaler under åren. Två av dessa slutade i vinst, men den klubb som tagit hem flest titlar av alla är tyska FFC Frankfurt.

Dam-EM
Precis som inom herrfotbollen så finns det en turnering där de kvinnliga europeiska landslagen ställs mot varandra. Var fjärde år går nämligen det europeiska mästerskapet i damfotboll av stapeln, där den allra bästa fotbollsnationen ska utses. Turneringen har spelats sedan 1984 och gick då under namnet European Competition for Women’s Football. Inte heller hade man en enskild nation som var värd för mästerskapet, utan istället spelades alla matcher på hemma- och bortaplan.

I fotbolls EM deltar sexton nationer som plockas ut under ett kval som spelas i förväg. Under kvalet delas alla europeiska nationerna in i grupper, där alla möter varandra en gång. När detta är gjort går samtliga gruppvinnare tillsammans med de sex bästa grupptvåorna direkt till mästerskapet. De övriga grupptvåorna får sedan spela play-off mot varandra för att göra upp om den sista EM-platsen.
När sedan själva mästerskapet drar igång så delas de deltagande länderna in i fyra grupper om fyra lag. När alla har mött varandra en gång så går de två högst placerade lagen i varje grupp vidare till kvartsfinal.

Under åren som gått så är Tyskland det överlägset bästa laget i EM-sammanhang. Totalt har man tagit medalj i åtta av tolv hittills spelade EM, varav samtliga varit guld. Sverige har i sin tur tagit hem ett guld, tre silver och fyra brons.