Champions League

För lagen som spelar i Europa League är ett avancemang till Champions League den stora drömmen. Det är nämligen här som de absolut bästa fotbollslagen i Europa spelar. Champions League gick tidigare under namnet Europacupen och fick sitt nuvarande namn i början av 90-talet. I Champions League får de bästa lagen från de europeiska ländernas egna ligor delta, såsom La Liga, Ligue 1 och Premier League.

Turneringen pågår under en väldigt lång tid och de första kvalomgångarna drar redan igång i juli månad. Finalen spelas sedan i maj året därpå, efter att det stora antalet lag har gallrats ner till de allra bästa. Det lag som hittills har vunnit turneringen flest gånger är Real Madrid, med hela 10 vinster i bagaget. Det var även dessa som tog hem titeln i det allra första mästerskapet 1956.

Från början så var turneringen öppen för samtliga ligavinnare, men idag kan även lägre placerade lag få vara med. Platserna har nämligen sedan säsongen 1997/1998 istället delats ut beroende på hur högt rankat fotbollen är rent generellt i landet. Därför har till exempel Spaniens och Tysklands klubblag flera platser i Champions League än Sverige, som ligger så lågt rankat att man endast har en plats dit laget till och med måste kvala för att komma med. Alltså är det inte någon garanti att vi varje år har med ett svenskt lag i Champions League. Dessutom fanns förut en begränsning för antalet deltagande klubbar ifrån en och samma stad, men idag finns inte längre någon sådan. Till exempel så möttes de båda spanska lagen från Madrid, Real Madrid och Atlético Madrid i finalen för Champions League 2013/2014.

Svenska klubbar i Champions League
Dock så har de svenska lagen lyckats ta sig dit några gånger. IFK Göteborg var med i Champions League under fyra säsonger på 90-talet och åren därpå fick även AIK och Helsingfors IF chansen att spela fotboll på riktigt hög nivå. Det lag som dock spelade i Champions League mest nyligen var Malmö FF som deltog i turneringen under säsongerna 2014/2015 samt 2015/2016. Laget spelade första året i gruppspel mot storlagen Atlético Madrid, Juventus och grekiska Olympiakos. Under de sex matcherna lyckades Malmö FF vinna ett hemmamöte med den grekiska klubben, men förlorade resten av sina matcher. Detta gjorde att laget åkte ur turneringen efter gruppspelet. Året därpå bestod motståndet utav Real Madrid, Paris Saint-Germain och Sjachtar Donetsk och det svenska laget hamnade åter igen sist i gruppen.